INOVASYON NEDIR ?

Yenilikçilik-Yenilik anlamlarına gelen İnovasyon süreçteki yenilenmeyi, kapsadığı gibi, hem de bir sonuç olarak yeniliği ifade eder. İnovasyon bir buluş olmamakla birlikte; var olan sıkıntılara çözüm bulmak olarak da değerlendirilebilir. Mevcut bir ürün ya da hizmete artı değer katarak yeni ve etkin özellikler ile donatıp hizmete sunmaktır. Bu özelliğin kesinlikle özgün olması gerekir.

İnovasyon 4 ana başlıkta incelenebilir iken, bu yazımızda üzerinde durmak istediğimiz 4. Ana başlık olan Organizasyonda Inovasyondur.

  1. Üründe inovasyon.

Mevcut  ürünlerinizi daha iyi, daha kaliteli, daha üstün özelliklerle  yeni oluşan şartlara uyum

Sağlayabilecek şekilde geliştirmek ya da yapılmayan yeni, farklı, karlılık getirebilecek yeni bir ürün

ortaya  çıkarmak olarak ifade edilebilir. Nano teknoloji ile üretilen saç fırçası  tarama esnasında elektriklenmeyi ortadan kaldırmaktadır ve üründe inovasyona örnektir.

Ya da buruşmayan, ütü istemeyen, leke ve su tutmayan masa örtüleri için kumaş

dokusu geliştirmek…

  1. Hizmette inovasyon

Bir işletmenin yeni, farklı ve değişik bir hizmet geliştirip bunu müşterilerine sunması hizmet inovasyonudur. Mevcut hizmetlerini kalite standartlarını da yükselterek,  daha çok müşteri çekecek şekilde değiştirmek ya da farklılaştırmak da hizmet inovasyonu yapmak anlamına gelir. Bir diş polikliniğinin, randevularından 1 gün önce hastaları arayarak hatırlatma yapması, tedavi sürecinde panoromik çekimler, filmler ve son duruma ilişkin hastalara cd vermesi ya da e-mail ile bilgilendirmesi buna örnektir.

  1. Pazarlamada Inovasyon

Ürün ve hizmetler pazara sunulmak  ve karşılık bulmak amacıyla geliştirilir ve üretilir. Ürün ve hizmetlerin daha çok talep görebilmesi  için daha fazla sayıda insanın üründen haberdar olması ve talep ediyor olması gerekir. Bu ise yeni tasarımlar, ambalajlar pazarlama yöntemleri ile yapılabilir.Tüm bunların tek tek ya da birlikte kullanılmasına pazarlama inovasyonu denir.

 

  1. Organizasyonda inovasyon

 

Rekabet şartlarının gün geçtikçe zorlaştığı günümüzde Şirketler kendi Organizasyonlarını da gözden geçirmek mecburiyetindeler zira çalışanların performanslarının ölçümü sadece klasik yöntemlerle değil yeniliğe açık olup olmamaları ile de yakından ilgilidir.

 

Şirketinizde; yenileme faaliyetlerine, çalışma ve iş yöntem ve koşullarınızı geliştirme, farklılaştırma ve yenileme faaliyetlerinin tamamınI organizasyonda inovasyon olarak değerlendirebiliriz.
Eğer organizasyonunuzda;

  • Terfi etmek, başarılı bir organizasyonun içerisinde daha büyük başarılara imza atmaktan daha önemli hale gelmiş ise ;
  • Organizasyonda risk almaktan , çözüm odaklı olmaktan çok, yapılan hatalarla ilgilenilmeye başlandığında,
  • Çalışanların güçlü özelliklerini geliştirmekten çok, zayıf özelliklerini gidermeye uğraştığında,
  • İyi insan ilişkileri, performans ve başarıdan daha önemli olarak görüldüğünde, (Patron Firmalarında sıklıkla görülür)
  • Doğru işe doğru  çalışan seçimi yapılmadığında ;

Firmanız için zor günlere gebesiniz demektir. Acilen organizasyonda inovasyona gitmeli, pozitif girişimci bilinç yaratılmalı, profesyonel yardım alınmalıdır.

İnsan faktörü asla göz ardı edilmemeli her bir çalışanın bütünün bir parçası olduğunun önemi ortaya konarak,  bütüne sağlıklı parçaların bir araya gelmesinden ulaşılacağı gerçeğinin, her çalışana hissettirilmesi organizasyonda inovasyonun ilk giriş maddesidir.